Сом на кльонк

Сом на кльонк

Сом на кльонк

  1. Риболов на сом от лодка
Риболова на сом на кльонк е един от най-интересните и вълнуващи видове риболов в нашите язовири, реки, езера и блата. Риболова е съпътстван с постоянната изненада от това, колко голям сом може да се закачи на въдицата ни. Риболова на кльонк се практикува само и единствено от лодка. Използваните лодки могат да бъдат с малки размери от 1.9метра до големи лодки с размери от 6 или дори 7,8 метра. В началото на масовото разпространение на риболова на сом на кльонк, около 97 година не е имало голям избор от лодки и масово кльонкаджийте са ловяли с малки руски лодки от типа на: УФИМКА 22, НЪЕРОК, ЛЕСИЧАНКА и много други малки лодки. През последните години почти всеки сомаджия разполага с лодка с размери от поне 3 метра и извънбордов двигател. Двигателя и по-голямата лодка дават предимство на сомаджията да може да се предвижва по-бързо между точките. Може да се предвижва дори и палатковия лагер да е отдалечен от мястото, на което се ловят сомовете.
  1. Избор на кльонк
Избора на кльонк е много важен за всеки начинаещ и професионалист сомаджия. Като цяло кльонковете се делят на няколко основни модела спрямо петите: Вдлъбната-петата е с определени размери от 28мм до 48мм, Изпъкнала-петата също е с размери от 28мм до 48мм и издължена, която е с различни форми в зависимост от майстора, който я е конструирал. Петите се определят в зависимост от язовира, езерото или реката в която ще ловим. На всяко място сомовете си имат своите предпочитания към кльонковете. За по-дълбоки водоеми и когато се лови на голяма дълбочина се използват по-големи пети. Всеки начинаещ сомаджия, както и много опитни сомаджии могат да заложат на среден вариант пета-да бъде изпъкнала с диаметър 36мм. Това е стандарт, с който ще можем навсякъде да ловим и ще имаме гарантиран резултат. Друго много важно нещо е да се съобразим с лодката която ще използваме за самия риболов. Спрямо височината на борда да изберем и дължината на кльонка. Това се прави от гледна точка на това, че няма как с къс кльонк да се кльонка от лодка с висок борд и обратното. Отново може да се заложи на среден вариант като размери или на така наречения сърп-кльонк.
  1. Пръчка за Сом на кльонк
Пръчките за Сом на кльонк са многообразни. Предлагат се на Българския пазар във всички онлайн и физически магазини. Пръчките за Сом трябва да са здрави, качествени, сигурни и да издържат огромни натоварвания. Натоварванията са големи, защото както знаем сома е мощна риба. Благодарение на своето издължено тяло, сома е една от най-бързите и мощни сладководни риби на Балканите. Тласъците, които прави Сома по време на ваденето са с максимална сила. Поради тези и още много други причини, трябва пръчката за Сом да е здрава. Акциите, които са предпочитани са минимум 10-15lb до 20-100lb. Акцията при грамажите е от порядъка на от 150грама до 500грама. Дължините на пръчките за кльонк трябва да са малки. Дължината на въдицата трябва да е около 170см. В зависимост, с каква лодка ще ловим, трябва да се съобразим при избора на дължината. Универсалната дължина за пръчка  е 175см. Като цяло пръчките за Сом на кльонк достигат и до 240см, но това са пръчки, които се използват в по-широки лодки.
Дължината на въдицата за сом е важна поради следните причини: 1.Въдицата е поставена стационарно в лодката или на стойка. Върха на въдицата трябва да е максимално близо до борда на лодката. Това е важно, защото по този начин сонара, ще може да хване нашата стръв по по-добър начин. Постоянно ще можем да виждаме нашата линия, а именно оловото и стръвта под него. 2.При късата въдица имаме директн контакт с рибата. Можем също така да не се изморяваме, когато вадим рибата. Рамото, което се получава с късата въдица е много по-малко от колкото с дългата пръчка. 3.Самото засичане на Сома се получава много по-добре, когато сме с къса пръчка. Късата пръчка позволява да се реагира моментално на кълването и шанса от пропуск при засичането е сведен до минимален. 4. При късата пръчка стръвта е близко до лодката и това позволява на сома много по-лесно да я локализира. Ако е дълга пръчката, ние губим КПД на риболова. Когато кльонкаме сома идва възможно най-близо под лодката от където идва кльонкането. 5.Когато ловим сами е много по-вероятно да се получи заплитане на двете въдици, коагато те са дълги. Влакното минава в страни от лодката на по-голямо разстояние. 6.При дрейв на лодката по време на риболов и използването на парашут се получава така, че стръвта изостава повече след лодката, когато пръчката е по-дълга, защото ъгъла става голям.

Обобщението при избора на пръчка за Сом на кльонк е следното: Пръчки за Сом на кльонк трябва да бъде с акция 20-50lb, а дължината съответно трябва да бъде от 160см до 190см.

  1. Макара за риболов на Сом
Макара за риболов на Сом на кльонк трябва да са с големи размери, но да са леки макари. За препочитане е макарите да бъдат с преден аванс, тъй като много по лесно се работи. Макарите за сом на клъонк трябва да бъдат с минимален драг от 10кг. Сомовете са доста борбени риби и поради тази причина макарата трябва да е надеждна. Трябва по възможност да има миниално количество пластмасови елементи. Трябва да бъде с метални елементи, високо качество на изработката и максимална функционалност, която да ни спомага при ваденето на трофея. Макарата трябва да е здрава, защото трофея може да се случи да клъвне веднъж на няколко години или дори в някой случай веднъж през целия живот на сомаджията. Капаците на шпулата е едно от основните неща, които трябва да се вземе предвид при избора.
Шпулата трябва да може да побира минимум 100 метра монофилно влакно със сечение 0.90. За предпочитане е макарата да е с размер от 8000 и да побира 150 метра влакно с диаметър 0.90. Дори и да предпочетем да ловим с плетен конец с малко сечение от 0.50 е за предпочитане в такъв случай да имаме голям метраж на макарата. По-добре повече от колкото по-малко. Шпулата задължително трябва да е метална. Не е сериозно шпулата за такъв вид риболов да е пластмасова.

Дръжката на макарата трябва да също да е метална, но не от някаква сплав, а от чист метал, за да е максимално здрава и да издържа на големи натоварвания. Скобата или бигела също трябва да е от здрав материал, да има здрава пружина и да има лагер, който да позволява влакното да преминава с висока скорост, когато рибата направи голям и продължителен тласък. Като цяло има много макари на пазара и в ниския ценови диапазон и във високия ценови диапазон. Всеки риболовец според своите възможности и бюджет, с който разполага може да прецени, каква макара да използва. Важно е тя да побира влакно, да е бързооборотна, метална и с преден аванс.

При риболова на сом на кльонк кълването е вертикално и пръчката е поставена на борда на лодката или на стойка. Първоначалния напън, който се получава е огромен и първите тласъци на сомовете са страховити. Макарата трябва безпороблемно да ги обира и авансовата система да работи безотказно. С две думи макарите за Сом трябва да са максимално здрави и по възможност качествени. Някой от най-големите марки имат и леки и малки модели, които задоволяват нуждите на всеки сомаджия.

 

  1. Куки за Сом

Gamakatsu куки за риболов на сом са едни от най-ползваните, разпространени, здрави и качествени куки за Сом. Като цяло, ще започнем от единичните куки на Gamakatsu. Единичните куки се използват от почти всички сомаджии в България. Куките от серията на Gamakatsu LS 4644F са едни големи размери куки предназначени за риболов на големи, като сомовете. Те също така са предназначени и на тях може да се закачат големи риби за стръв. А при риболова на сом на кльонк, имаме необходимост точно от това.

 

Еденичните куки от серията разполагат с множество размери. Най-малките са 1/0, а най-големите са 7/0. Куките се избират по най-честия критерий, а именно стръвта, която ще закачим. Така например, ако ловим Сом с Каракуда стегло от 100грама, ще можем да използваме кука с размер 1/0 или максимум 2/0. Ако закачим Каракуда или друг вид риба за стръв с тегло над 300грама, ще използваме кука с големина поне 3/0. Така, колкото е по-голяма стръвта, толкова е по-голяма и куката. Обобщено на всеки 100грама риба, жива стръв се пада по 1/0 размер кука.

 

Куките на Gamakatsu от серията LS4644F са много качествени Японски куки, които са перфектни за риболов на сом на кльонк. От единичните куки има майстори в България, които изработват и тройни куки за монатж на сом на кльонк. Куките от серията за сом на много здрави и същевременно нежни куки, които е невъзможно да изплашат сома. Серията разполага с уникална извивка на острието и има увеличен наклон на гръба с точно изразен ъгъл на огъване. Това спомага за осигуряването на  допълнително пространство за безпроблемното закачане на големи риби за стръв за сомове. Куките от серията са устойчиви на корозия и са в черен цвят, който спомага за сливането им с поставената от риболовеца стръв. Gamakatsu куки за риболов на сом са най-добрите Японски куки, които могат да се използват при вертикалния риболов на сомове на кльонк.
  1. Парашут-подвижна котва

Парашут за риболов на сом на Кльонк

 

Парашута за риболов на Сом на Кльонк или и по друг начин казано“Подвижна Котва“, се използва при риболов на Сом с кльонк от лодка. Едно от важните неща, които трябва да знаем при избора на парашут е той да бъде съобразен спрямо големината на лодката. Колкото по-голяма лодка, толкова по-голям парашут ни трябва. Големината на парашута се определя от неговия обем. Също така и то това, какво количество вода може да поеме парашута. а колкото е по-голямо количеството, толкова повече може да ни държи да се движите със скорост, която да държи въдиците за кльонк вертикално под лодката, което в общи линии е едно от най-важните неща в риболова на Сом на кльонк.

 

Парашутите са с различна геометрия. Иам правоъгълен, квадратен, ромбоиден и най-често срещания и практичен, а именно конусовидния. С всеки от изборените парашути може да се лови Сом на кльонк, но най-добрият е конусовидния. Този вид парашут може да се пуска(разгъва)много лесно във водата. Може и сам човек може да работи безпроблемно с него. Също така в неговия край има отвор, който може да се регулира. Когато вятъра е с малка скорост да се отвори, за да може да преминава количество вода. По този начин лодката се движи дори и с ниска скорост. Това е важно, тъй като в риболов на кльонк е основно въдиците да бъдат вертикални и движението на лодката да е с ниска скорост.

 

Размерите на парашутите са от 1.2м до 3.5м. Това е в зависимост от големината на лодката  и от това до каква степен искаме да намалим скороста си при риболов. Много от сомаджиите избират да имат два броя парашути-малък и голям. Съответно за ниска скорост на вятъра и висока скорост на вятъра. Дължината на въжето, което е връзката на парашутните въжета с онсовното  въже е необходимо да е 10метра. По този начин можем и с дължината на въжето да регулираме скоростта, колкото повече отпускаме дистанция между лодката и парашута, толкова повече, ще се намалява скоростта. Парашута се пуска винаги от страната на вятъра. Пуска се, за да може вълните да избутват лодката, тя да дърпа парашута и той да играе ролята на спирачка.

 

Другото нещо с което трябва да се съобразим, когато се пуска Парашут за риболов на Сом на Кльонк е той да бъде от срещуположната страна на кльонкащия. Така се процедира, за да можем да кльнкаме в тихия участък на лодката. Когато ни клъвне сом  и рибата е с по-сериозни размери е важно да освободим парашута от лодката си, за да не се оплете рибата в парашута.

 

Парашута трябва да има карабинер посредством, който лесно да можем да го освободим с една ръка. Друго важно нещо е парашута да има плаващи елементи. Тези елементи да го държат на повърхността и на поставените плувки да има светлоотразителни лепенки. Това е, за да може ако сме сами в тъмната част на деня и уловим трофеен екземпляр и ни се наложи да разкачим парашута от лодката ни, да можем след това безпроблемно да го намерим. Парашута е едно от най-важните неща в риболова на Сом на кльонк. Без него не можем да ловим Сом.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да ви предостави по-качествена услуга. Ако продължите да използвате сайта ни, Вие се съгласявате с политиката за бисквитки.